Dienstencheques

Dienstencheques

Begin 2003 riep de federale regering het systeem van de dienstencheques in het leven. De opzet was zoveel mogelijk het zwart werk te voorkomen en te bestrijden en arbeidsplaatsen te creëren in de sector van de buurtdiensten. Sodexo is de nieuwe beheerder van het dienstenchequessysteem. Voorheen was het Accor TSB.De dienstencheque is een betaalmiddel uitgegeven door Sodexo. Een dienstencheque kost momenteel 9 euro waarvan 30% fiscaal aftrekbaar is. Cheques die gekocht worden aan 9 euro per stuk kosten dus na aftrek slechts 6.30 euro. Sodexo stuurt u jaarlijks voor 1 maart een fiscaal attest op.

De dienstencheque kan aangewend worden voor het verkrijgen van welbepaalde diensten. Deze omvatten:

  • poetsen van de woning, ook grote schoonmaak
  • wassen en strijken van het textiel
  • kleine naaiwerkjes
  • kleine boodschappen
  • bereiden van maaltijden

Deze diensten kunnen enkel uitgevoerd worden door werknemers aangeworven in bedrijven erkend in het kader van het dienstenchequessysteem.

BEA is uw dienstenchequecentrum voor de regio Limburg.

Enkel particulieren met woonplaats in België kunnen gebruik maken van dit systeem. Vooraf dienen ze zich echter in te schrijven bij Sodexo. Dienstencheques BEA zal u met plezier wegwijs maken in deze procedure.
De klassieke tarifering is 1 dienstencheque voor 1 uur dienstverlening. Per gewerkt uur,  geeft de gebruiker dus een gedateerde en getekende dienstencheque aan de werknemer. De werknemer vult de cheque in en tekent hem. Vervolgens geeft de werknemer de cheques af aan zijn of haar werkgever. De werkgever vult de cheque op zijn beurt verder in en verstuurt hem naar Sodexo.